Legalitas Advocaten Ondernemingsrecht

FUSIES EN OVERNAMES

Groei is belangrijk voor je onderneming. Maar soms is organische groei niet voldoende. Daarom zijn fusies en overnames (M&A) een cruciaal aspect van bedrijfsgroei. Je kunt ervoor kiezen om uit te breiden door andere bedrijven over te nemen, bijvoorbeeld door de aankoop van aandelen of activa, een management buy-out of door twee bedrijven samen te voegen. De M&A advocaten van Legalitas kunnen je hierbij volledig begeleiden en staan naast je als vertrouwde adviseurs en sparringpartners. Meer weten? Lees dan verder.

SCENARIO’S VOOR FUSIES EN OVERNAMES

Bij Legalitas begrijpen we dat elk bedrijf uniek is en dat elk bedrijf met verschillende scenario’s te maken kan krijgen. Zo kan je bedrijf groeien als kool, maar weet je niet hoe je de groei verder moet faciliteren. Je vraagt je dan wellicht af of je beter je bedrijf kunt laten overnemen door een branchegenoot of dat je juist zelf op overnamepad moet gaan. Hierbij ga je liever niet over één nacht ijs. Aan een bedrijf kopen zitten veel voordelen, maar er zijn ook veel zaken waar je rekening mee moet houden. Naast een goede financiering kun je ook niet zonder een sterk ondernemingsplan en goede research. 

Een bedrijf overnemen

Een bedrijfsovername is een mooie investering, zeker wanneer je dit goed doet. Het draagt bij aan je naamsbekendheid en je houdt er nieuwe klanten aan over. Er zijn diverse vormen van bedrijfsovernames, zoals binnen familiale kringen of een management buy-out of buy-in. Voor iedere tak van sport geldt een andere wet- en regelgeving. Hierbij dien je rekening te houden met de financiering van de bedrijfsovername, de toeleveranciers, het personeel, de middelen, de klantenkring en de bedrijfscultuur. Een goede, verstandige en transparante communicatie is hierin essentieel. Een bedrijf overnemen wordt in juridische zin gekwalificeerd als een overgang van onderneming. Dat betekent dat de rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer automatisch overgaan op de nieuwe werkgever. De arbeidsovereenkomst blijft dan vaak zoals het was bij de eerdere werkgever.

Je bedrijf verkopen

Denk je serieus na over de verkoop van jouw onderneming? Omdat je in een andere levensfase bent beland, omdat een andere partij interesse heeft, of omdat een reorganisatie niet genoeg is om je bedrijf overeind te houden? Hoe dan ook is de verkoop van je onderneming een lastige beslissing. En vaak omvat een succesvolle transactie meer dan alleen het beste financiële resultaat: het gaat ook om de realisatie van jouw persoonlijke en strategische bedrijfsdoelstellingen. Daarom verkoop je een bedrijf niet zomaar: het vraagt veel research, overleg over het overnamebod en onderzoeken naar belanghebbenden. 

Legalitas Advocaten - Ondernemingsrecht - Fusies, Overnames, M&A

LEGALITAS M&A ADVOCATEN

Bij Legalitas begrijpen we dat er veel op het spel staat bij fusies en overnames en dat snelle besluitvorming vaak cruciaal is. Ons team van ervaren M&A advocaten geeft je dan ook het beste advies en eersteklas vertegenwoordiging tijdens het hele proces. Vanaf de eerste beslissing om te verkopen of te kopen, tot en met de ondertekening van de documenten bij de notaris. De M&A-experts van Legalitas verzanden niet in theoretische discussies, maar zijn een praktisch en efficiënt team. Waar nodig schakelen we specialisten in uit andere disciplines zoals arbeidsrecht of vastgoedrecht. Natuurlijk houden we ook rekening met de emotionele aspecten van de verkoop of aankoop van een onderneming. We staan je o.a. bij met:

  • Uitvoeren van effectieve juridische due diligence

  • Opstellen of beoordelen van complexe documentatie en structuren

  • Verzorgen van alle juridische overeenkomsten

  • Opzetten en uitvoeren van effectieve onderhandelingsstrategieën

  • Risicobeheer

EXPERTISE IN RISICOBEHEER

Wij helpen ondernemers bij het beheersen van risico’s in verband met diverse aspecten van fusies en overnames. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over: 

  • aansprakelijkheid voor toekomstige claims
  • samenwerking met investeerders of participatiemaatschappijen
  • zeggenschap binnen en beëindiging van partnerschappen
  • non-concurrentiebedingen of relatiebedingen
  • betaling van de koopprijs of earn-out. 

Wij hebben daarnaast ruime ervaring met het opstellen van “rechterproof” contracten en beschikken over de nodige expertise voor grensoverschrijdende transacties en juridische adviezen in het Engels.

Legalitas Advocaten - Arbeidsrecht Advocaat - Onderwijsrecht Advocaat

DIRECT HULP BIJ FUSIES EN OVERNAMES?

Ons team van ervaren M&A advocaten loodst je door het proces, behartigt jouw belangen en levert de resultaten die je nodig hebt. Ook als daarvoor veel moet gebeuren onder grote tijdsdruk. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

Legalitas Advocaten - Arbeidsrecht Advocaat - Onderwijsrecht Advocaat

DIRECT HULP BIJ FUSIES EN OVERNAMES?

Ons team van ervaren M&A advocaten loodst je door het proces, behartigt jouw belangen en levert de resultaten die je nodig hebt. Ook als daarvoor veel moet gebeuren onder grote tijdsdruk. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.