LEGALITAS IN DE MEDIA

Hieronder vind je een overzicht van artikelen, radio-interviews en TV-uitzendingen waarbij Legalitas betrokken was.

LEGALITAS IN DE MEDIA

Hieronder vind je een overzicht van artikelen, radio-interviews en TV-uitzendingen waarbij Legalitas betrokken was.

ARTIKEL

NEGATIEVE RECENSIES WERKGEVER

Mag een werkgever een werknemer dwingen namen van collega’s te onthullen die negatieve recensies over de werkgever plaatsten? Lees hier hoe onze arbeidsrechtadvocaat, mr. Bernard Cornelissen, deze werknemer succesvol bijstond.

Geheimhoudingsplicht
verplicht naar kantoor of thuiswerken

ARTIKEL

THUISWERKEN OF VERPLICHT NAAR KANTOOR?

Sinds de lockdowns werken veel kantoormedewerkers een of meerdere dagen vanuit huis. Maar wat als de werkgever dit wil inperken? Mag een werkgever je dwingen om op kantoor te werken? Onze arbeidsrechtadvocaat, mr.Elise van Es, legt het uit op ad.nl.

TV – RADAR

WAT IS EEN DIENST LEVEREN?

Een dienst leveren door alleen contactgegevens te verstrekken is geen dienst in het kader van een overeenkomst van opdracht. Mr. Elise van Es legt het uit bij AvroTros Radar. Kijk in het filmpje vanaf 2:46.

Vrijheid van meningsuiting

PODCASTAFLEVERING

UIT DE SCHOOL KLAPPEN

Een docente heeft een boek geschreven en is daardoor ontslagen. De vraag is of dat mag in het kader van vrijheid van meningsuiting.

Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 28

PODCASTAFLEVERING

SLAPENDE DIENSTVERBANDEN

Slapende dienstverbanden, wat was dat ook alweer? Typisch zo’n gevalletje van de klokken horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 22

slapend dienstverband

PODCASTAFLEVERING

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

De term grensoverschrijdend gedrag is anno 2022 niet weg te slaan uit de media. Hoe scheiden we het kaf van het koren? In ieder geval geldt: bezint eer ge begint, want zorgvuldigheid is de basis van elk onderzoek. Waarom ging het fout bij Volt? Wat leren we van de zaak van de Volkskrantredacteur? Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 17

PODCASTAFLEVERING

PAS OP DE PLAATS ALS EEN WERKNEMER OPZEGT

In deze podcast bespreekt o.a. mr. Elise van Es wat de onderzoeksplicht van een werkgever inhoudt. Er kunnen zich namelijk omstandigheden voordoen waaronder een werkgever na opzegging van de arbeidsovereenkomst door een werknemer, de plicht heeft nader te onderzoeken of dit is wat de werknemer echt wil. Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 13

onderzoeksplicht opzeggen werknemer

PODCASTAFLEVERING

VETE BIJ DE VOLKSBANK

In deze aflevering: niet mogen werken bij Leaseplan, een combinatie van Brexit en Covid-19 en de vete bij de Volksbank. Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 8

PODCASTAFLEVERING

MR. ELISE VAN ES OVER PANNENKOEKEN, PENSIOEN EN PATSER-TRADERS

Een typische bedrijfscultuur met ook mensen die zich daar lekker in gedragen. Maar het ging uiteindelijk om een Britse dame die haar beklag heeft gedaan bij de werkgever over een onveilige werkomgeving. Dat is iets wat we de afgelopen paar jaar vaker hebben gezien. Ook in het licht van de MeToo-beweging.

Elise kan je vertellen wat er in deze zaak precies speelde?

Elise; ‘’ Deze zaak is niet alleen een MeToo-zaak. Maar het gaat echt over een bedrijfscultuur….. Klik hier om de gehele podcast te beluisteren:  9 tot 5 Podcast – Aflevering 3

ARTIKEL

WERKNEMER TEN ONRECHTE ONTSLAGEN TIJDENS REORGANISATIE POSTNL

mr. Elise van Es is in hoger beroep door het gerechtshof in het gelijk gesteld in een zaak tegen PostNL, waarbij een werknemer ten onrechte werd ontslagen tijdens de reorganisatie. Tevens moet PostNL overuren meerekenen bij ontslagcompensatie. Goed nieuws voor ontslagen werknemers van PostNL die structureel veel overuren draaiden. In een zaak van een werknemer die ten onrechte aan de dijk werd gezet, oordeelt het Haagse hof dat die overuren meegerekend moeten worden bij de compensatieregeling en het herstel van de arbeidsovereenkomst.

Lees het hele artikel op RTL Z.

RADIO – RADAR

LEIDT SLAPEND DIENSTVERBAND TOT SLECHT WERKGEVERSCHAP?

Wie na een bedrijfsongeval in de ziektewet komt kan na twee jaar zomaar in een ‘slapend dienstverband’ geraken. Dan hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen. Mag dat zomaar? Cor van der Linden zit al jarenlang in zo’n slapend dienstverband. Hij kreeg een bedrijfsongeval in 2015. De eerste twee jaar kreeg hij zijn salaris via de ziektewet 100% doorbetaald. Na twee jaar zou Cor in theorie ontslagen moeten worden, want door het ongeval was hij 100% afgekeurd en dus kon zijn werk niet meer uitvoeren. Aangezien Cor al sinds 1999 bij het bedrijf werkt, heeft hij dus recht op een flinke transitievergoeding. Voor elk gewerkt jaar zou Cor een maandsalaris moeten krijgen.

Hoe dit verder afloopt hoor je in de uitzending.

RADIO – RADAR

KOM OP VOOR JE BELANGEN BIJ EEN BURNOUT

Eén op de zeven werknemers heeft burn-outklachten en dat aantal neemt toe, blijkt uit onderzoek van TNO. Vooral in de horeca, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn veel ziekmeldingen. Die vervelende situatie kan soms lange tijd kan duren. Wat moet je doen als je in een burn-out terechtkomt en hoe voorkom je een arbeidsconflict? Volgens psycholoog Maud van Aalderen van het Nederlands Instituut voor Psychologen zijn de belangrijkste symptomen van een burn-out extreme uitputting, een gebrek aan interesse in anderen, je leven slecht kunnen organiseren en het niet hebben van de behoefte om dingen op te pakken. In haar eigen praktijk ziet ze dat het aantal burn-outs toeneemt. ‘Ik zie als oorzaak dat het werktempo bij bedrijven steeds meer toeneemt en het feit dat medewerkers constant bereikbaar moeten zijn.’ Daarnaast is er sinds 2013 meer aandacht voor de burn-out.

Meer weten? Kijk dan hier verder.

RADIO – RADAR

MR. ELISE VAN ES GEEFT UITLEG OVER DE WET ARBEIDSMARKT IN BALANS (WAB)

mr. Elise van Es (advocaat arbeidsrecht) geeft uitleg over de Wet Arbeidsmarkt in Balans oftewel de WAB, welke per 1 januari 2020 ingaat. De belangrijkste wijzigingen zoals de cumulatiegrond, de veranderingen voor oproepcontracten worden door Elise van Es behandelt. Ook de lagere transitievergoeding welke per 1 januari a.s. gaat gelden en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van slecht werkgeverschap bij onterecht ontslag. Zij bespreekt tot slot de uitspraak van de Hoge Raad over het slapend dienstverband. Van Es verwacht dat werknemers nog aardig wat claims tegen werkgevers kunnen indienen op basis van slecht werkgeverschap. Zie hier het item.

ARTIKEL – GOOI & EEMBODE

MR. ELISE VAN ES: EEN BETROKKEN EN ZEER GEDREVEN ADVOCAAT

De verhalen die ze aanhoort zijn persoonlijk en vaak zeer heftig: van mensen die na jarenlang trouwe dienst door hun werkgever zijn ontslagen of uit elkaar gaan (scheiding). Maar juist voor die mensen is Elise van Es de advocatuur in gegaan. “Je vecht tegen onrecht en zorgt voor een oplossing.”

Sinds kort is deze 33-jarige goedlachse en zeer betrokken Amstelveense werkzaam in het Offices XL-gebouw aan het Laapersveld. Daar opende Van Es begin dit jaar advocatenkantoor Legalitas, dat zich focust op arbeidsrecht, ondernemingsrecht en familierecht. Zowel consumenten als bedrijven kunnen zich bij haar melden voor advies en procedures. “Binnen tien jaar wil ik de marktleider in het Gooi worden”, liet de advocaat bij de opening weten.

Lees hier het hele artikel.

RADIO – RADAR

JUMBO VRAAGT MEDISCHE GEGEVENS OP VAN WERKNEMERS – MR. ELISE VAN ES GEEFT UITLEG

Advocaat mr. Elise van Es spreekt in de uitzending van Radar over Jumbo, die medische gegevens opvraagt van werknemers. Jumbo heeft dit gebruikt voor het aanvragen van subsidies. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat in deze zaak veel niet in de haak is en volgt de zaak.

RADIO – RADAR

ADVOCAAT ELISE VAN ES OVER HUMANOIDS BV

Advocaat mr. Elise van Es spreekt in de uitzending van Radar over Rotterdams bedrijf Humanoids BV. Humanoids BV. lokt werknemers met een baan, die er niet blijkt te zijn. Daarnaast geeft Elise van Es een opsomming van veelgemaakte fouten in arbeidscontracten.

RADIO – RADAR

NECKERMANN LEVERT NIET

Neckermann levert geen producten. mr. Elise van Es, arbeidsrecht advocaat, geeft uitleg en advies.

ARTIKEL – DE STENTOR

ADVOCAAT ELISE VAN ES OVER UWV FOUT

Advocaat mr. Elise van Es toont fout bij UWV aan bij groepsprocedure voor 18 werknemers die vanuit een Payrollwerkgever werkten.

DIRECT HULP NODIG EN EEN KENNISMAKINGSAFSPRAAK MAKEN?

Legalitas Ondernemingsrecht Advocaten - Contractmanagement

DIRECT HULP NODIG EN EEN KENNISMAKINGSAFSPRAAK MAKEN?

Legalitas Ondernemingsrecht Advocaten - Contractmanagement