Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen, maar ben je niet tevreden met de voorgestelde voorwaarden? Weet dan dat er vaak onderhandelingsruimte is. Een VSO is immers een voorstel, geen voldongen feit. In deze blog geven we tips om het maximale uit je vaststellingsovereenkomst te halen. We bespreken welke onderdelen je kunt onderhandelen, geven strategieën voor een betere deal, kijken wat je kunt doen als de werkgever niet wil meewerken, en laten zien hoe een advocaat kan helpen – zónder dat er meteen een rechtszaak van komt.
(Tip: Heb je nog geen idee wat een vaststellingsovereenkomst precies inhoudt of wat je eerste stappen zijn bij ontvangst? Lees dan eerst onze blog “Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dit zijn je eerste stappen!”.)*
5 onderhandelbare delen van je VSO met direct resultaat
Vrijwel alle onderdelen van een vaststellingsovereenkomst zijn bespreekbaar. Belangrijke onderwerpen om over te onderhandelen:
- Ontslagvergoeding: Krijg je een financiële vergoeding mee en zo ja, hoeveel? Veel werkgevers bieden minstens de wettelijke transitievergoeding mee. Vind je het bedrag te laag? Dan kun je zeker een hogere vergoeding voorstellen – bijvoorbeeld een paar extra maandsalarissen als extra compensatie.
- Einddatum & vrijstelling van werk: Wil je langer doorbetaald krijgen of juist eerder weg? Stel een andere einddatum voor die jou beter uitkomt. Vraag eventueel om vrijstelling van werk tijdens de opzegtermijn, zodat je vrij bent om te solliciteren terwijl je loon doorloopt.
- Concurrentie- of relatiebeding: Heb je een concurrentiebeding dat je belemmert bij nieuw werk? Stel voor om dit beding te laten vervallen of te beperken. Als het toch (deels) blijft gelden, kun je een vergoeding vragen voor de periode dat het beding loopt.
- Getuigschrift & reputatie: Vraag om een positief getuigschrift of referentie en laat de ontslagreden neutraal in de VSO opnemen (bijvoorbeeld “reorganisatie” of “in goed overleg”). Spreek ook een nette communicatie af over jouw vertrek, zodat je goede referenties behoudt.
- Overige tegemoetkomingen: Kijk naar extra’s die voor jou belangrijk zijn. Vraag om een vergoeding van juridische kosten (gebruikelijk enkele honderden euro’s) als dat nog niet is aangeboden. Ook een outplacementtraject, opleidingsbudget of het mogen houden van een bedrijfsauto/laptop kun je voorstellen. Dergelijke zaken kunnen soms makkelijker voor de werkgever zijn dan meer geld, maar zijn voor jou ook waardevol.
Bepaal voor jezelf op welke punten je wilt inzetten. Zet je wensen op een rij en bedenk wat voor jou een ideale uitkomst is én wat je minimaal acceptabel vindt. Met die voorbereiding ga je zelfverzekerder het gesprek in.
Tips voor een succesvolle onderhandeling
Onderhandelen over je eigen ontslag kan spannend zijn. Enkele strategieën om het gesprek goed te laten verlopen:
- Bereid sterke argumenten voor. Ken je rechten en weet waar je ongeveer recht op hebt (bijvoorbeeld de hoogte van je transitievergoeding). Bedenk argumenten voor je verzoeken: heb je lang en goed voor het bedrijf gewerkt? Is het ontslag niet jouw schuld? Zulke punten kun je benoemen om een betere regeling te rechtvaardigen.
- Blijf rustig en professioneel. Kies het juiste moment en ga kalm het gesprek in. Laat niet merken dat je in paniek bent of koste wat het kost weg wilt. Gebruik een zakelijke toon en onderbouw je punten feitelijk. Dreig niet onnodig, maar leg uit wat je wilt en waarom. Een redelijke houding wekt meer begrip en bereidheid bij de werkgever.
- Wees realistisch met je eisen. Probeer het onderste uit de kan te halen, maar vraag niet het onmogelijke. Als je onrealistisch hoge eisen stelt, loop je het risico dat de werkgever afhaakt en het voorstel intrekt. Richt je op wat gebruikelijk is plus een beetje extra. Bijvoorbeeld: heb je recht op 3 maanden vergoeding, dan kun je 4 of 5 maanden voorstellen in plaats van meteen een half jaarsalaris extra.
- Speel het spel slim. Geef niet meteen al je wensen prijs en doe je tegenvoorstel op het juiste moment. Laat blijken dat je geen haast hebt en desnoods in dienst blijft als er geen goede regeling komt. Dat zet extra druk op de werkgever.
- Leg elke aanpassing schriftelijk vast. Mondelinge toezeggingen zijn niet bindend. Zorg dat elke wijziging in de tekst van de VSO wordt opgenomen en dat de finale versie klopt voordat je tekent. Laat een aangepaste overeenkomst bij twijfel nog even checken door je adviseur.
Wat als de werkgever niet wil onderhandelen?
- Blijf in gesprek. Vraag rustig waarom er geen ruimte is en probeer mee te denken over oplossingen. Misschien kun je een alternatief bedenken dat de werkgever weinig kost maar jou veel waard is. Benadruk dat het voor beide partijen beter is om in goed overleg tot overeenstemming te komen.
- Blijf beleefd én standvastig. Laat je niet ontmoedigen door een eerste “nee”. Herhaal kalm welke punten voor jou essentieel zijn en waarom. Jouw redelijkheid gecombineerd met vasthoudendheid kan de werkgever na verloop van tijd op andere gedachten brengen.
- Schakel een professional in. Kom je er zelf niet uit? Een arbeidsjurist kan namens jou een goed onderbouwd tegenvoorstel doen. Zo’n signaal dat jij je rechten kent en bereid bent ze te halen, zet vaak extra druk op de werkgever – zonder dat je meteen naar de rechter stapt.
- Bepaal je grens: accepteren of weigeren. Wil de werkgever écht niets aanpassen, dan sta je voor de keuze om het aanbod te accepteren of te weigeren. Laat je hierbij juridisch adviseren over je positie. Soms komt er alsnog een beter bod als de werkgever merkt dat jij serieus overweegt een procedure te starten, maar dat is niet gegarandeerd. Weeg dus de voor- en nadelen goed af voordat je beslist.
Hoe kan een advocaat helpen zonder te procederen?
Een arbeidsrechtadvocaat kan vaak achter de schermen een betere deal voor je uitonderhandelen, zonder dat er een rechtszaak aan te pas komt. Eerst zal de advocaat jouw situatie juridisch beoordelen en aangeven welke verbeteringen redelijk en haalbaar zijn. Met die kennis kan hij of zij jouw wensen vervolgens krachtig overbrengen aan de werkgever. Door belangrijke juridische argumenten te benadrukken (bijvoorbeeld dat jij in een procedure recht zou hebben op meer), neemt de werkgever je verzoek serieuzer en zal hij sneller bereid zijn tegemoet te komen.
Daarnaast houdt een advocaat de onderhandelingen zakelijk en voorkomt dat emoties hoog oplopen. De communicatie verloopt via de jurist, waardoor jij en je werkgever elkaar niet direct in de haren hoeven te zitten. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat partijen zonder rechtszaak tot een akkoord komen. Jij laat zien dat je je rechten kent en serieus bent, en de werkgever wil een langdurig conflict vermijden. Zo ontstaat meestal een snelle schikking waar beide partijen mee kunnen leven.
Onderhandel altijd over je VSO
Onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst loont vaak: er is meestal wel wat extra uit te halen in geld of andere voorwaarden. Met geduld, goede argumenten en eventueel juridische hulp kun je vaak een betere deal bereiken.
Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen. Door vriendelijk maar standvastig te onderhandelen – en op tijd een expert in te schakelen – vergroot je de kans op een vaststellingsovereenkomst waar je echt tevreden mee kunt zijn.
(Ben je directeur of statutair bestuurder? Bekijk dan ook onze blog “Vaststellingsovereenkomst als directeur: Waar moet je extra op letten?” voor specifieke aandachtspunten in jouw situatie.)
Twijfel je over je onderhandelingspositie of heb je hulp nodig? Een arbeidsrechtspecialist kan je adviseren en namens jou onderhandelen, zodat jij krijgt waar je recht op hebt en met een goed gevoel verder kunt.
Geef een reactie