Vandaag met het gezin naar attractiepark Oud Valkeveen in Naarden. Het beloofde een heerlijke zonnige dag te worden met een aangename temperatuur. Na het parkeren van de auto enkele honderden meters bij het park vandaan liepen we op ons gemak naar de ingang. Daar werden we verrast door een grote LED TV met waarschuwing voor de Processierups. Die was daar ook gesignaleerd. Help!!! Op verschillende plekken bij de ingang hingen aanplakbiljetten met de waarschuwing voor de processierups en dat er van alles gedaan werd om…..

DIRECT VROEG IK ME AF, HOE DAN?

Hoe probeert Oud Valkeveen dit te voorkomen en wat doen ze er allemaal aan. Dus de medewerkster bij de kassa na het betalen van de tickets gevraagd wat er bedoeld werd met de waarschuwingsborden: “We doen er alles aan om…….”. Zij informeerde mij dat er linten waren gezet om de bomen heen en dat men telkens de rupsen verwijdert. Ook gaf ze aan dat de EHBO speciale crème had om het brandige gevoel na aanraking met de rups te verminderen. Verder kon ze mij niet veel meer vertellen dan dat op het waarschuwingsbord stond.

Geïnstalleerd op picknicktafel van het park met een goede cappuccino, genietend van de zon, maar onder een kastanjeboom J keken wij eens goed rond en zagen we inderdaad dat delen van het park afgezet waren met rood/witte linten. Waarschijnlijk zou daar de rups huisvesten. En inderdaad zagen we regelmatig crew members in witte beschermde pakken met bestrijdingsmiddelen de rupsen weghalen.

Is dat voldoende om aansprakelijkheid en letselschadeclaims te voorkomen als je als bezoeker last krijg van de processierups?

INFORMATIEPLICHT PROCESSIERUPS

Een park eigenaar of wegbeheerder heeft de plicht om mensen te informeren dat de processierups geconstateerd is. De processierups zorgt voor huiduitslag en jeuk, doordat de huid in contact komt met de brandharen van de rups. Een attractiepark heeft een zorg- en onderzoeksplicht en informatieplicht. Zij dient voorzorgsmaatregelen te nemen, men te waarschuwen en de rupsen te bestrijden. Dit park heeft daar aan voldaan.

Indien blijkt dat de processierups onvoldoende wordt bestreden en er niet gewaarschuwd wordt voor de processierups kan een campingeigenaar, attractiepark eigenaar, wegbeheerder, speeltuineigenaar, toernooiorganisator, manege e.d. aansprakelijk gesteld worden op grond van artikel 6:162 BW, de onrechtmatige daad.

Dat is natuurlijk even slikken voor recreatiepark eigenaren, speeltuinbeheerders, toernooiorganisatoren en wat dacht je van campings eigenaren, maneges etc.

Een rups uit een ver land kan zorgen voor aansprakelijkheidsclaims, indien je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft, terwijl zelfs de biologen nog niet weten hoe de rups moet worden bestreden.

Laat je daarom goed adviseren door een advocaat of sluit een legal service abonnement bij ons af.